"Je danse donc je suis" was een project voor de initiatie in hedendaagse en traditionele dans voor jongeren met een moeilijke achtergrond. Dit project was gefinancierd door de EU en gaf een veertigtal jongeren uit Ouagadougou en Bamako de kans om van 2010 tot 2012 een uitgebreid leerprogramma te volgen. Dans was hier synoniem voor leven, expressie en hoop, maar stond ook symbool voor het bestaan en het zijn.
Ze waren met een veertigtal jongeren : een vijfentwintigtal in Ouagadougou en iets minder in Bamako. Hun leeftijd varieerde tussen 12 en 25 jaar. Hun wereld was die van vele jonge Afrikanen : het leven op straat, een tekort aan scholing, familiale en sociale problemen… In 2010 begonnen ze aan een 3-jarige artistieke opleiding « Je danse donc je suis » (« Ik dans dus ik ben »). Dit programma was een initiatief van Africalia in partnerschap met Donko Seko te Bamako en het Centre de Développement Chorégraphique (CDC) – La Termitière te Ouagadougou. Financieel wordt het gesteund door de Europese Commissie via haar programma « Investing in People – EuropeAid ».
De belangrijkste doelstelling was naast het stimuleren van de persoonlijke en sociaal-culturele ontwikkeling van deze jongeren in de artistieke sector of in economische sectoren van de samenleving, het bevorderen van hun sociale integratie (zelfvertrouwen – fysieke en intellectuele ontwikkeling – respect en het luisteren naar de ander – perceptieverandering van de bevolking).
Op de agenda van begin 2010 tot eind 2012 : een continue reeks van workshops door Afrikaanse dansers, bewustwordingsacties en voorstellingen van diverse "work in progress" momenten in de populaire wijken van Ouagadougou en Bamako. Daarnaast regionale uitwisselingen tussen de jonge deelnemers uit de twee steden. Een audiovisueel luik zal zorgen voor een visuele feedback en dienen als instrument voor het evalueren van de effecten van de artistieke opleiding op deze jongeren. Dit zal samen met de pedagogische eindaanbevelingen resulteren in een efficiënte methodologische aanpak/benadering die zal dienen voor nieuwe gelijkaardige initiatieven.
Voor de verwezenlijking van dit programma werden de artistieke opleidingscentra begeleid en ondersteund door twee lokale sociale organisaties die werken met jongeren inmoeilijkheden. Ze waren verantwoordelijk voor de psychosociale opvolging en de evaluatie van de socioculturele ontwikkeling en integratie van deze jongeren.
De discipline van de danswereld, de ontmoeting met het artistieke milieu, het gevoel te leven, het respect : dit alles hadf hun leven ondersteboven gekeerd waardoor ze tegelijk
positief gepercipieerd worden door anderen. « Je danse donc je suis » boden de jongeren niet alleen de kans te dromen en te hopen op een beter leven,maar ook om zich te bekwamen, hun ervaringen te integreren in het dansen en hen meer zelfvertrouwen te geven…