Theater

Tarmac des Auteurs

RD Congo

Het festival "les rencontres dramaturgiques de Kinshasa", 1 -4 juni 2023


"Les rencontres dramaturgiques de Kinshasa" is een initiatief van Tarmac des auteurs en is ontstaan door de wens om toneel en hun schrijvers te vieren. Aan de hand van geënsceneerde lezingen tracht het festival de woorden van de toneelschrijvers te huldigen en deze tot leven brengen.

Voor het nieuwe seizoen deed de festivaldirecteur Israël Tshipamba Mouckounay beroep op twee curatoren namelijk Aminata Abdoulaye uit Niger, opgeleid aan het INSAS in Brussel, en Tina Mwimba van de Tarmac des auteurs uit de Democratische Republiek Congo. “Het was belangrijk dat de jonge acteurs die de teksten vertolkten, zich konden vinden in de herkenbare modellen en geloofden in hun eigen succes binnen het vakdomein”, aldus de festivaldirecteur.

Gedurende enkele maanden werden er in een Whatsapp groep levendige discussies gehouden over de scenario’s van de toneelschrijvers, die dan later geprogrammeerd zouden worden. Hoewel er geen thema’s werden opgelegd, kwamen er op natuurlijke wijze al enkele rode draden naar voren zoals onder andere vrouwenrechten, kinderrechten en de politieke dimensie rond goed bestuur en democratie. Israël merkte op dat er een duidelijke veronderstelde wens was om de Afrikaanse toneelschrijver de prioriteit te geven. Dit is volgens hem omdat Westerse toneelschrijvers – in tegenstelling tot Afrikaanse toneelschrijvers – toegang hebben tot andere platformen om hun teksten de wereld in te sturen en hun bekendheid te vergroten.

JPEG - 173.4 ko
Crédits : Salva

Les rencontres dramaturgiques de Kinshasa, is in de regio van de Grote Meren, een uniek festival in zijn eigen soort. Waarom ? Omdat het de eerste festival is die zich focust op theaterlezingen. Het publiek was bijna elke avond aanwezig en deze opmerkelijke opkomst is een gevolg van een mooi compromis tussen de kunstenaars van deze editie en de inwoners van de wijk Kitambo, de officiële vestiging van Tarmac des auteurs. Zo werden er occasioneel open repetities gehouden die bij de Kitambo-inwoners nieuwsgierigheid moest opwekken. En bij deze met succes.

Een ander onderdeel van het festival is de educatieve aanpak ten aanzien van de jonge stagiairs van Tarmac des auteurs en de kunstschoolstudenten van zowel scenografie als theateropleidingen. Ze werden opgeleid en bijgestaan door twee curatoren en de scenograaf Yoris Van Den Houte.

De samenwerking tussen Tarmac des Auteurs en Africalia heeft ertoe geleid dat sommige van de auteurs die op het festival werden voorgedragen, ook in hun beginperiode werden gesteund door Tarmac des Auteurs. Dit toont hoe relevant het blijft om de steun aan jonge mensen op continue wijze aan te houden en vooral specifiek voor de jonge Congoleze creatieveling, die zoals Israël zelf aangeeft, deel uitmaakt van een grote meerderheid in de Congoleze bevolking.

Op de vraag van wat Israël graag zou willen zien op toekomstige edities van het festival, vertelt hij ons dat hij hoopt getuige te zijn van een toegenomen populariteit van het festival met een grotere verspreiding op radio en-nieuwe media kanalen.

Interview door Norbert Nzarubara