Machini


Het stripverhaal Machini is geïnspireerd op een gelijknamige animatiefilm en bevat het werk van twee Congolese striptekenaars : Franck Mukunday en Trésor Tshibangu Tshamala, bekend als Tétshims. Beiden wonen in Lubumbashi, een stad aan de rand van een mijnindustrie. Ze bundelen hun talent om het leven van de inwoners van deze stad te illustreren.


JPEG - 121.7 kB

In Lubumbashi, een stad aan de rand van een mijnindustrie, wordt het dagelijkse leven van de inwoners verstoord door een voorspelde milieuramp. Machini (2019), een korte animatiefilm, maakt meesterlijk gebruik van de stop-motion techniek en van grondstoffen zoals kiezelstenen, krijt ,roestige voorwerpen om de vervuiling en exploitatie van menselijke en natuurlijke hulpbronnen aan de kaak te stellen. De Democratische Republiek Congo, het land dat ‘s werelds grootste lithium en kobaltreserves herbergt, vormt het decor van een onthutsende reis die de fatale verbanden in de wereldeconomie aan het licht brengt.

Frank Mukunday en Tétshim werkten vier jaar aan deze kortfilm waarin de ecologische en sanitaire ravage die de mijnbouw in hun land aanricht, wordt aangetoond. Een onderwerp dat ze maar al te goed kennen: de familie van Tétshim woont in een wijk die wordt aangetast door zuren, terwijl Frank opgroeide in de buurt van de afvalberg van Gécamines, het bedrijf dat de mijnen beheert sinds het koloniale tijdperk.

PRESENTATIE VAN DE AUTEURS

Frank Mukunday is geboren in 1983 in Lubumbashi waar hij vandaag woont en werkt. Na een opleiding in communicatie aan de hogeschool Interdiocesain Monseigneur Mulolwa, richt hij zich tot de animatiefilm.
In 2007 werkt hij samen met Tétshim, Angelo Nzeka en Trésor Makongo aan de 2D kortfilm “Mamiwata”. In 2010 richte hij samen met Tétshim de studio "le Crayon du cuivre"op in Lubumbashi.

Tétshim is geboren in 1980 in Kinshasa en opgegroeid in Lubumbashi waar hij nog steeds woont en werkt als striptekenaar, onder meer voor de pers en als illustrator.
Na zijn secundaire studies in Latijn en filosofie, en universitaire studies in communicatie- en informatiewetenschappen aan de universiteit van Lubumbashi, begint hij in 1998 zijn carrière als illustrator, tekenaar en stripauteur.

HET STRIPVERHAAL KOPEN

Prijs : 20 €
Bestellen via : africalia@africalia.be

TECHNISCHE GEGEVENS

De uitgave bestaat in drie talen
(Frans, Nederlands en Engels)
Uitgeverij : Africalia vzw in samenwerking met Twenty nine studio & Production, La 5e couche | 5c

Wettelijke depot : d-20229500-3
ISBN : 978-2-39008-056-5

Stripboek formaat :

  • Harde kaft
  • in kleur
  • Aantal pagina’s : 70