België - Burkina Faso

De bijeenkomst van april - Halles de Schaerbeek


De bijeenkomst van april staat 11 dagen lang in het teken van de vandaag zo onontbeerlijke individuele vrijheden: samen nadenken, uitvinden, delen en creëren is de boodschap… Van 18 tot 28 april nodigt Les Halles de Schaerbeek u uit om actief deel te nemen aan de co-creatie van een ideeënwereld die de confrontatie met de toekomstige uitdagingen aandurft.


11 dagen lang verwelkomt Les Halles naast vijfentwintig denkers en kunstenaars, ook zestig studenten uit kunsthogescholen. Onze gasten zijn afkomstig uit Canada, Haïti, Ivoorkust, Mali, Burkina, Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk en België. Hun doel: u ontmoeten om van gedachten te wisselen. Vervolgens distilleren ze op basis van uw verhalen en met de door u meegebrachte materialen collectieve artistieke projecten.

De sprekers nodigen u uit om te discussiëren over uiteenlopende thema’s zoals: de revival van de vrijheidsgedachte, de Griekse schuldenlast, de ambigue complexiteit van de prille democratie in Mali, de geveinsde consensus in een tijd van bezuinigingen, het misbruiken van spontane populaire protestbewegingen, alternatieve ontwikkelingsmethoden, de invloed van Microsoft op de strategische keuzes inzake hoger onderwijs…

Onze gastsprekers nemen het woord om 18.30 u, waarna u op een informelere manier met hen van gedachten kan wisselen gedurende het diner, of tijdens het ontbijt de volgende dag. Tijdens iedere ontmoetingsavond stellen de studenten efemere creaties voor rond de thema’s van democratie en vrijheid. Deze scheppingen worden deels door de sprekers gecreëerd maar komen voor een stuk ook tot stand dankzij het rechtstreekse uitwisselingsproces met het publiek in Les Halles en overal in Brussel.

 

In het kader van het nieuwe Belgische programma rond Wereldburgerschapseducatie gaat Africalia voor vijf jaar een partnerschap aan met Les Halles de Schaerbeek. Dankzij die samenwerking kunnen we in 2017 twee sprekers en jongeren uit drie verschillende opleidingscentra in Ouagadougou (Burkina Faso) verwelkomen.

Yacouba Konaté (Directeur van Marché des Arts du Spectacle Africain - MASA, Ivoorkust) reflecteert over het concept culturele identiteit en over de relatie tussen kunst en politiek in Afrika (24 april 2017, 18.30u) en Adama Traoré (Voorzitter van de Malinese Coalitie voor Culturele Diversiteit, Mali) gaat terug op de ingewikkelde democratische constructie in Mali, zeker nu ze rekening moet houden met een oude, in de mensenrechten ‘gespecialiseerde’ macht (25 april 2017, 18.30u).

Drie instituten sturen jonge makers als deelnemer naar het evenement: l’Institut Imagine (opleiding in de verschillende vakgebieden van film), le Centre de Formation et de Recherche en Arts Vivants (theateropleiding) en le Cartel (opleiding in woordkunst en theater).

De uitwisseling helpt de vestiging van de hedendaagse Afrikaanse creatieve productie en haar auteurs, boodschappers van een kritisch en emanciperend potentieel in het Zuiden zowel als het Noorden.

Download hier de kalender en het volledige programma voor de bijeenkomst van april.

 

Praktische info

Data: 18/04 > 28/04/2017
Interventie Yacouba Konaté (Director of MASA, Ivoorkust): 24/04/2017 - 18.30u
Interventie Adama Traoré (Voorzitter van de Malinese Coalitie voor Culturele Diversiteit, Mali): 25/04/2017 - 18.30u
Locatie: Les Halles de Schaerbeek, 22b Koninklijke St.-Mariastraat, 1030 Brussel

Meer info: www.halles.be