Andrea Stultiens & R. Canon Griffin

Ebifananyi @ FOMU

België - Oeganda

Expo: Ebifananyi – Andrea Stultiens & R. Canon Griffin @ FOMU


Op 27 oktober opent in het Antwerpse Museum voor Fotografie – FOMU – een tentoonstelling die een dialoog is tussen het fotografische archief van de Oegandese geschiedenis en het hedendaagse artistieke antwoord op deze erfenis. Ebifananyi stelt het proces achter de documentatie en het gebruik van beelden bij de reconstructie van de geschiedenis in vraag. Het is een lopend project van het platform History in Progress Uganda, geleid door de oprichters: Andrea Stultiens, Nederlands kunstenaar, documentaliste en curator en R. Canon Griffin, Oegandees kunstenaar en fotograaf. Africalia en haar Oegandese partnerorganisatie Bayimba Foundation hebben de Oegandese kunstenaar gesteund bij zijn residentie in Antwerpen en bij de voorbereiding van de tentoonstelling.

expo-ebifananyi-fomu2

De tentoonstelling

Het zelfstandig naamwoord Ebifananyi is afgeleid van het werkwoord Kufanana wat lijken op betekent. Ebifananyi is het woord in het Luganda dat zowel naar tekeningen, schilderijen als foto’s kan verwijzen.

In 2011 richtten Andrea Stultiens (NL) en kunstenaar R. Canon Griffin (UG) het platform History in Progress Uganda op. Onder deze naam documenteren ze sindsdien Oegandese historische fotocollecties in hun actuele staat.

Stultiens’ rol verandert hierbij van documentalist naar kunstenaar en curator. Ze kiest voor een meerstemmige benadering en vraagt hedendaagse kunstenaars het beeldmateriaal te activeren. Zowel persoonlijke documentatie als werk van Oegandese fotografen en historische foto’s van Westerse kolonisten en missionarissen komen hierdoor samen. De resultaten verzamelt ze in acht intieme publicaties met de titel Ebifananyi en toont ze in tal van kleine tentoonstellingen in Oeganda en Noord-Europa.

De presentatie in het FOMU bundelt voor het eerst alle fotocollecties waarop de publicaties gebaseerd zijn. Ze toont de verscheidenheid aan verhalende mogelijkheden van historisch beeldmateriaal. De expo geeft bovendien inzicht in reacties op de collecties in Oeganda. Stultiens belicht zo het gebruik van fotografisch beeld in dit Oost-Afrikaanse land en bevraagt de stereotiepe beeldvorming over Afrika.

Praktische Info

Data: 27.10.2017 – 18.02.2018
Locatie: FOMU - Fotomuseum provincie Antwerpen, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen
Openingsuren: dinsdag tot en met zondag van 10 tot 18 uur, maandag gesloten.
Prijs: € 10 volwassen / € 7 kortingstarief / € 3 -26 jaar / gratis -18 jaar
Meer info: fotomuseum.be ou Facebook


Credits

Deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Paradox.
Curatoren: Andrea Stultiens, Joachim Naudts (FOMU, BE) en Bas Vroege (Paradox, NL)logo-FOMUlogo-paradoxlogo-mondriaanfondsBayimba logo
Africalia-Logo-cmyk