Meerjarenprogramma 2022-2026

België - Afrika

Nieuws over het nieuwe meerjarenprogramma 2022-2026


Africalia ontving het langverwachte antwoord van de Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire hulp (DGD) betreffende het meerjarenprogramma.

Ons programma, die in samenwerking met onze partners werd geschreven, is goedgekeurd!

In België zijn onze partners: het Afrika Filmfestival, Atelier Graphoui, Les Halles de Schaerbeek, KIKK vzw, Kunstencentrum Vooruit en WIELS. In Burkina Faso, werken we verder met la Fédération du Cartel, leCinéma Numérique Ambulant-Afrique, La Fabriqueen laPlateforme Culturelle de Burkina Faso. In Burundi, een nieuw interventieland gaan we een partnerschap aan met Troupe Lampyre en Menya Média. In Kenia, zetten we het werk voort dat we met Creatives Garage zijn begonnen. In de Democratische Republiek Congo zijn onze partners : 3Tamis, Groupe Taccems Asbl, Tarmac des Auteurs, Yolé ! Africa en Kobo Hub. In Oeganda werken we verder met Bayimba Cultural Foundation en tot slot, in Zimbabwe met Nhimbe Trust en Afrika Arts Trust

Hoewel het ingediend programma een positief advies heeft gekregen, heeft Africalia, net zoals vele andere actoren van de niet-gouvernementele samenwerking (NGCA), te maken met een aanzienlijke budgetvermindering. Met als gevolg, ongetwijfeld moeilijke keuzes.

In de Sub-Sahara Afrikaanse landen is de interventielogica ontwikkeld op basis van 6 assen, waaronder de (1) versterking van het associatieve bestuur en van culturele netwerking, (2) de pleitbezorging ten aanzien van de overheid om hen ervan te overtuigen meer culturele initiatieven te financieren met oog op de ontwikkeling van de culturele en creatieve en industrieën (CCI), (3) de professionalisering van vaardigheden,(4) de productie van culturele en artistieke producten van hoge kwaliteit , (5)een bredere verspreiding van de producten en ten slotte, (6) het vermogen om inkomsten te genereren.

In België richt het programma zich op het verbeteren van het aanbod van en de toegang tot kwaliteitsvolle Afrikaanse culturele producten en diensten. Alsook op het aanmoedigen van Belgische culturele actoren om een rol op te nemen als actoren van wereldburgerschapseducatie met oog op sociaaleconomische en politieke vernieuwing.

Dankzij Africalia’s ervaring en expertise in het ondersteunen van culturele en creatieve ondernemers, verworven door het Afrique Créative programma, lanceert Africalia ook een ondernemerschapstraject in Oeganda, Burkina Faso en RDC. In deze drie landen zullen we samen met lokale incubatoren meer dan 40 culturele en creatieve ondernemingen kunnen ondersteunen.