Ondanks het aanzienlijke potentieel wordt aan de ontwikkeling van de culturele sector in Burundi nog altijd maar weinig aandacht besteed. Daarnaast verlopen de contacten tussen de culturele actoren en andere spelers van het maatschappelijke middenveld en de wereld van de ontwikkelingshulp nog steeds vrij stroef.
Een van de redenen hiervoor ligt in de zwakke structurering van de culturele sector in het algemeen en van de audiovisuele en filmsector in het bijzonder, waardoor de bijdrage van de culturele verenigingen tot het dynamisme van het middenveld beperkt blijft. Naast het terugkerende probleem van de ontoereikende financiering, ontbreekt het de culturele actoren ook aan methodologische hulpmiddelen, aan een overtuigende argumentenset/advocacy (pleitbezorging) en aan zichtbaarheid in de ontwikkelingssector.
De rol van de culturele actoren is echter wel van essentieel belang voor de ontplooiing van een middenveld dat actief betrokken is bij de uitdagingen van de ontwikkeling, de uitbouw van een democratie en de vrijheid van meningsuiting.
Uitgaande van deze vaststelling wordt het door de Europese Unie gefinancierde project NZORAMA beheerd door Africalia, COPRODAC (Producentencollectief voor de Ontwikkeling van de Audiovisuele Sector en de Cinema in Burundi) en Tubiyage. COPRODAC is een jonge vereniging/jong platform die/dat de belangrijkste audiovisuele producenten van de openbare, verenigings- en privésector verenigt. Tubiyage, een vereniging die lid is van Coprodac, is gespecialiseerd in educatie van de bevolking om een gedragswijziging tot stand te brengen door gebruik te maken van interactief theater en videoproducties.
NZORAMA neemt deel aan de structurering en de professionalisering van de sector van de audiovisuele en filmproductie in Burundi. Het project streeft naar de erkenning van COPRODAC als professioneel netwerk op nationaal en lokaal vlak dat in staat is om kwaliteitsdiensten aan te bieden aan zijn leden en aan de lokale overheden.
In de komende twee jaar zal het programma zich toespitsen op twee centrale thema’s: enerzijds de versterking van de methodologische en technische competenties van COPRODAC en anderzijds de verbetering van de bevordering en de zichtbaarheid van de audiovisuele sector bij de andere particuliere actoren, lokale en nationale overheden.
Dankzij Nzorama zal het dus mogelijk worden om: COPRODAC te consolideren door het collectief te helpen met de invoering van beheersinstrumenten; de deelname van COPRODAC aan de overlegstructuren te ondersteunen; de uitwerking en het beheer van een website van COPRODAC te ondersteunen die zichtbaarheid zal verlenen aan de activiteiten en uitgebreide informatie zal geven over de Burundese audiovisuele en filmsector; structuren op te leiden over de functie en de rol van de producenten om bij te dragen tot een verhoging van de kwaliteit van de lokale productie.
Na afloop van het programma zal COPRODAC een structuur zijn die niet alleen in staat is om aan de behoeften van haar leden en van de sector te beantwoorden, maar ook om haar rol in de ontwikkeling van het land ten volle te spelen als actief lid van het maatschappelijke middenveld.